Friday, July 22, 2005

INDUSTRIES DE GUERRA. TEXTOS (1a part)

CIG1

CIG2

FONT: J. Sobrequés i Callicó (dir), Història Nacional de Catalunya, Vol.13.

Característiques tècniques LABORA FONTBERNAT

LABORA copy

Country Of Origin: Catalonia

Designation: Sub-Machine Gun

Cartridge: 9 X 23 mm Bergmann-Bayard (9 mm Largo)

Production Date: 1936-1938

Weapon Dimensions: Length: 794 mm, Barrel: 260 mm

Weight Empty: 4.38 kg

Rifling: 4 grooves, rh

Mag Capacity: 36 rounds

Rate Of Fire: 750 rds/min

FONT: Cliqueu aquí


També és interessant la informació que aporta el web del Museu Reme de Tecnologia, en la col.lecció d'armes del qual, amb el número 178 figura el nostre LABORA FONTBERNAT, amb el seguent text:

Weapon No 178
9 mm (Bergmann or Bayard Long) Fontbernat M 1938 (Labora)
A sub-machine gun, made in limited numbers during the Spanish Civil War. Other than being made out of expensive machined material during a war and having a push-button type selector, the Labora has no unusual or unique features.

Si voleu visitar la pàgina esmentada, cliqueu aquí

EL TANC SADURNI

Algú pot proporcionar més informació sobre el Tanc SADURNÍ que apareix en aquesta fotografia?

FOTO 4

sadurni

BENVINGUTS

L'objectiu d'aquest blog es participar en el cada cop més extens moviment de recuperació de la memòria històrica de la nostra Pàtria. En aquest espai volem centrar-nos en la recuperació d'un aspecte que, si bé ha rebut una certa atenció historiogràfica. encara s'és lluny d'aconseguir que hi hagi un coneixement extens a nivell divulgatiu i popular.

Ens referim a les Indústries de Guerra (II.GG.) que es van desenvolupar al nostre país durant la guerra dels Tres Anys, i més concretament al període que comprèn entre agost del 36 i agost del 38, que és quan les II.GG. van estar sota la direcció del govern de la Generalitat de Catalunya. Es tracta d'un període relativament breu, però molt intens i que intentarem en aquest blog difondre el màxim possible.

Per fer-ho, analitzarem en detall tot el procés de conversió de la indústria catalana civil en militar, i de forma particular pararem atenció a les diferents armes que es fabricaren al llarg d'aquest període i que sovint són força desconegudes. És el cas del subfusell FONTBERNAT-LABORA, del qual a continuació us exposem un seguit de fotos.


FOTO 1

LABORA copy


FOTO2

sub_labora_01


FOTO3

album_5-image_83

Aquest subfusell va ser fabricat a Olot i se'n produïren diversos centenars, tot i que no va entrar en la producció en cadena. En properes notes anirem ampliant la informació sobre aquesta arma.